Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Vrije huurprijzen in Almere stijgen 6 keer zo hard als in Amsterdam

De overkokende huizenmarkt in Nederland straalt ook af op de huurmarkt. Dat is vooral goed te zien in de vrije huursector. Uit gegevens van verhuurplatform Pararius blijkt dat huurders in het derde kwartaal van dit jaar gemiddeld een 5,3 procent hogere huur betaalden.

In Amsterdam betaal je voor 100 vierkante meter gemiddeld 2.283 euro per maand en dat is 3,5 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Bij de grote steden knalden de huurprijzen het hardst omhoog in Rotterdam: een plus van 14 procent tot gemiddeld 1.650 euro per maand.

Maar het echte spektakel zit bij satellietsteden van Amsterdam. In Almere zijn huurprijzen in de vrije sector bijvoorbeeld liefst 20,5 procent gestegen in het derde kwartaal. Dan betaal je voor 100 vierkante meter gemiddeld 1.259 euro.

2. ‘Amsterdam wordt centrum Europese beurshandel bij (harde) Brexit’

Toezichthouder de Autoriteit Financiële Markten (AFM) verwacht dat Amsterdam ongeveer twee vijfde van de Europese aandelenhandel naar zich toetrekt als gevolg van de Brexit, en het gros van de obligatiehandel. Dat zei AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven maandag naar aanleiding van een trendverslag.

De huidige ontwikkeling is dat veel vermogensbeheerders door de Brexit kiezen voor Dublin, grote banken gaan voor Frankfurt en Parijs, en beurshandelaren voor Amsterdam. De AFM heeft met ongeveer 150 belangstellenden gesprekken gevoerd.

3. Negen op de tien Nederlanders denkt dat boodschappen duurder worden door ‘eerlijke prijzen’

De huidige voedselprijzen houden vaak geen rekening met externe, maatschappelijke kosten: denk aan de milieu-impact van de voedselproductie en bijvoorbeeld eerlijke lonen voor koffieboeren. Hoe kijken consumenten daar tegenaan? Nogal dubbel, blijkt uit een peiling van het onderzoeksbureau van ABN Amro.

Negen op de tien Nederlandse consumenten verwacht dat voedselprijzen zullen stijgen door ‘eerlijke beprijzing’. Tegelijk vindt de helft de ondervraagden huidige prijzen van voedsel redelijk en denkt slechts 30 procent dat prijzen te laag zijn.

4. De OnePlus 6T kost €559 in Nederland

OnePlus heeft maandag de OnePlus 6T gepresenteerd. Nieuw zijn de vingerafdrukscanner onder het scherm, de iets kleinere ‘notch’ en de grotere accu. De koptelefoonaansluiting is voor het eerst weggelaten. Het toestel is vanaf 6 november te koop en kost 559 euro in Nederland. In België is de OnePlus 6T een tientje goedkoper.

5. Apple presenteert nieuwe iPads: kan de dalende verkooptrend gekeerd worden?

De kurk waarop techreus Apple drijft is de iPhone, zo zal ook donderdag blijken bij de presentatie van de jongste kwartaalcijfers. Dinsdag houdt Apple een aparte bijeenkomst waar nieuwe producten worden gepresenteerd. Waarschijnlijk zitten daar nieuwe modellen van de iPad en MacBook bij. De verkopen van de iPad stagneren de laatste jaren, al is de iPad wereldwijd nog altijd de best verkopende tablet.

Infographic: Can New iPads Revive Apple's Stagnating Tablet Business? | Statista

6. Groot-Brittannië voert digitale belasting in voor techgiganten als Google en Facebook

Google, Facebook en andere techgiganten moeten een digitaks gaan betalen in Groot-Brittannië. De Britse minister van Financiën Philip Hammond wil niet wachten op een brede internationale aanpak van bedrijven die op zoek gaan naar de fiscaal meest gunstige plek om hun omzet in de boeken te zetten.

Kleine bedrijven en startups zijn vrijgesteld van de nieuwe digitale belasting. De digitaks gaat per april 2020 in en moet de Britse schatkist jaarlijks omgerekend zo’n 450 miljoen euro opleveren.

7. Elon Musk zegt afstand te hebben gedaan van zijn functietitels bij Tesla

Elon Musk laat via Twitter weten dat hij niks meer is bij zijn bedrijf Tesla. Hij zegt vorige week afstand te hebben gedaan van zijn functietitels om te zien wat er zou gebeuren. En dat lijkt tot nu toe prima te gaan, stelt Musk.

Vanwege onbezonnen tweets van Musk heeft Tesla een schikking getroffen met de Amerikaanse beurstoezichthouder, waarbij is afgesproken dat Musk zijn functie als president-commissaris (chairman) opgeeft, maar wel uitvoerend topman blijft (CEO).

8. Harderwijks ziekenhuis wil meeste activiteiten overnemen van failliet ziekenhuis Lelystad

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk wil de meeste werkzaamheden van het failliete ziekenhuis in Lelystad voortzetten. Het Harderwijkse ziekenhuis heeft een plan opgesteld voor de poliklinische zorg, diagnostische afdelingen en een spoedpoli in Lelystad. Ook wil het de gezamenlijke polikliniek in Dronten openhouden.

Er is op dit moment geen uitzicht op een doorstart van het eveneens failliet verklaarde Amsterdamse Slotervaartziekenhuis.

9. Wall Street krijgt opnieuw tikken, maar de AEX houdt stand

Terwijl de Europese beurzen de week positief begonnen, was het op de aandelenbeurzen in New York maandag opnieuw hommeles. De Dow-Jonesindex ging 1 procent omlaag en technologiebeurs Nasdaq zakte 1,6 procent. Dinsdagochtend opende de Amsterdamse AEX-index opnieuw licht hoger, met een stijging van 0,7 procent tot 509 punten.

Oktober is een zware maand voor beleggers met zorgen over onder meer de stand van de wereldeconomie en de handelsoorlog van president Donald Trump tegen China. De Verenigde Staten bereiden volgens Bloomberg een nieuwe reeks heffingen voor op Chinese producten.

10. Merkel kondigt haar vertrek aan… in 2021

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei maandag op een persconferentie dat ze zich niet meer kandidaat stelt als bondskanselier en parlementslid na 2021. Ze zei ook dat ze niet langer op zoek is naar een ander politiek ambt. Het einde van het tijdperk Merkel komt dus in zicht. Ze is sinds 2000 CDU-leider en sinds 2005 bondskanselier.

11. Beslissing over zomer- of wintertijd voorlopig uitgesteld

De meeste EU-landen, waaronder Nederland, willen uitstel van het Brusselse plan om volgend jaar een einde te maken aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Dat bleek na afloop van een vergadering van de EU-transportministers in het Oostenrijkse Graz. Nederland heeft nog geen officieel standpunt ingenomen over de kwestie.

Volgens Brussel is een meerderheid van de EU-burgers voorstander van het afschaffen van het halfjaarlijkse klokritueel, dat het bioritme bij mens en dier zou verstoren. Maar er is grote verdeeldheid over welke tijd dan wel te kiezen…


 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

Oprichter @basvanabel stopt per 1 november als CEO van @fairphone. Hij gaat "lekker yogaën en thee drinken". · Van Abel geeft het stokje door aan Eva Gouwens, die eerder de baas was bij @tonyschocolonely_nl. "Dit is in alle opzichten het beste, voor mij en voor Fairphone", aldus Van Abel. "Eva is veel beter in staat om nu het bedrijf te leiden." · Wil je weten waarom Van Abel vertrekt? Via de link in onze bio lees je meer. · Foto: Mike Roelofs/CC BY-SA 2.0 · #fairphone #fairphone2 #entrepreneur #entrepreneurs #ondernemer #ondernemen #business #businessinsider #basvanabel #duurzaam #duurzaamheid #duurzaamondernemen #sustainability #bcorp #bcorporation #wereldverbeteraar #businessman #inspiration #startuplife #mindset #motivational #entrepreneurlifestyle #entrepreneurship #businessowner #startup #smartphone #quoteoftheday #quotevandedag

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op